Veelgestelde vragen

Tedlarbags zijn de meest toegepaste soort luchtmonsternamezakken. Met Tedlar bags ben je verzekerd van hoogwaardige kwaliteit gaszakken met een hoge mate van chemische inertie. Tedlar is een geregistreerd handelsmerk van DuPont en betreft een polyvinylfluoride (PVF) folie. Onze tedlarbags zijn gemaakt van 2mil Tedlar folie en worden gebruikt in talloze toepassingen om gasmonsters te nemen.

Die zijn er zeker, te denken aan Kynar Bags en Multi Foil Bags. Kynar (een geregistreerd handelsmerk van Arkema) is een PVDF folie en staat voor polyvinylideenfluoride. Kynar heeft de eigenschap enorm sterk en resistent te zijn tegen corrosieve en andere agressieve componenten. Daarnaast kan Kynar hogere temperaturen aan. Multi Foil Bags zijn ontwikkeld voor de monstername van laag moleculaire verbindingen zoals koolmonoxide (CO), koolstofdioxide (CO2) en andere permanente gassen. Echter is Multi Foil juist weer niet geschikt voor het bemonsteren van vluchtige organische componenten (VOC’s). 

BaSystemen levert de luchtmonsternamezakken in verschillende formaten met diverse materialen en fittingen. Het meest toegepast is onze polypropyleen (PP) fitting, welke bestendig is tot wel 200 graden Fahrenheit, omgerekend 93,3 graden Celsius. Voor hogere temperaturen kan een roestvrijstalen (RVS) of teflon (PTFE) fitting toegepast worden. Deze zijn bestendig tot circa 225 graden Fahrenheit, omgerekend 107,2 graden Celsius. Ook het soort gas bepaalt de keuze van de fitting. Neem hiervoor contact met ons op voor advies.

Onze fittingen zijn zeer robuust en gebruiksvriendelijk vanwege het 2-in-1 ontwerp. Met het kraantje kan de gaszak geopend worden voor vullen of legen. Het septum maakt het mogelijk om met een naald een kleine hoeveelheid van het monster uit de zak te halen voor verdere analyse.

In theorie is dit mogelijk en afhankelijk van uw wens en toepassing aan te raden. In sommige gevallen is het mogelijk om luchtmonsternamezakken (van Tedlar, Kynar of Multi Foil) te spoelen met bijvoorbeeld stikstof (N2). Onze VASB (Vacuum Air Sampling Box) heeft deze spoelfunctie geïntegreerd. Echter is de kans aanwezig dat op zeer lage niveaus (ppb, parts per billion) er toch achtergrondwaardes terug te vinden zijn van het vorige genomen monster.

Dit is sterk afhankelijk van gekozen materiaal en inhoud van het gasmonster. Het is vanzelfsprekend dat zo snel mogelijk (laten) analyseren de voorkeur geniet. Echter kan het voorkomen dat u door omstandigheden hier niet direct toe in staat bent. In de praktijk zien we dat enkele dagen zeker haalbaar is, maar sterk afhankelijk van de componenten die bemonsterd zijn. Sommige stoffen hebben de eigenschap snel af te breken of te reageren, waar een ander component daarentegen weer dagen stabiel kan blijven. Neem bij twijfel contact met ons op, onze specialisten helpen u dan graag verder.

Zeker weten, we kunnen in overleg met onze fabriek uw wensen doornemen en een stukje maatwerk leveren. Een afwijkende maat is dus in de basis geen probleem!